Waarom een Rite of Passage?

Wanneer wordt een jongen een man? De fysieke veranderingen gebeuren vanzelf, maar mentaal moeten er ook grote verschuivingen plaatsvinden. Als dit laatste niet gebeurt, ontstaan er volwassen mannen die zich als jongetjes blijven gedragen. De groei tot gezonde volwassene is een proces dat niet alleen aan jongeren zelf overgelaten kan worden. Het is een overgang die met zorg en aandacht moet worden begeleid door een gemeenschap.

In vrijwel alle traditionele culturen over de hele wereld komen de families en gemeenschappen samen om de overgang van jongen naar man (of meisje naar vrouw) te aanschouwen en te vieren. Dit word namelijk gezien als de belangrijkste groeifase in hun leven. In deze zogenaamde ‘rite of passage’ krijgt de jongen verhalen te horen, moet hij uitdagingen doorstaan en wordt hij gezien en geëerd voor de unieke eigenschappen die hij heeft. Hij ervaart hoe het is om een man te zijn onder begeleiding van een groep oudere, wijzere mannen.

In onze westerse samenleving zijn deze belangrijke tradities helaas verloren gegaan, waardoor veel jongeren zelf op zoek gaan naar een vorm van initiatie. De druk van de buitenwereld is groot. Internet, (social) media en leeftijdsgenoten zijn de grootste bronnen van informatie. Als gevolg hiervan gaan tieners zich afsluiten van de ouders en ‘echte’ communicatie ontbreekt. Computerverslaving door gaming of pornografie, exessief drank en/of drugsgebruik en zinloos geweld zijn aan de orde van de dag. Vooral jongens zoeken de grenzen op en soms met fatale afloop. 

“A woman can change the embryo to a boy, but only men can change the boy to a man.” – Robert Bly 

Als ouder wil je niks liever dan dat je zoon opgroeid tot een gezonde man die verstandige keuzes maakt. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de relatie tussen vader en zoon een zeer grote invloed heeft op de ontwikkeling van jongens. Ons Rite of Passage programma zal uw kind een onvergetelijke en positieve ervaring geven, de vader-zoon relatie zal verbeteren, uw kind zal zelfverzekerder worden en meer duidelijkheid krijgen over de man die hij uiteindelijk wil worden.